onsdag 15. desember 2010
Eksamen
mandag 29. november 2010
VISUELL KOMMUNIKASJON
Elevene designet sine egne doskilt og det er vel ikke tvil om hvem som skal gå hvor?
tirsdag 23. november 2010
"Kall meg en krakk...?"
mandag 22. november 2010
DRAGER
fredag 12. november 2010
"På hodet ut i verden..."
Redesign. Fra Blikkbokser til søljer
onsdag 10. november 2010
LEKSJON 3. REDESIGN
REDESIGN I SKOLEN?
Kommer jeg til å jobbe med redesign i egen undervisning? JA! JA! Hvorfor og med hvilken begrunnelse? Jeg vil reflekter litt rundt stolputa mi fra samlinga mi i Volda (bildet over).
FAKTA: Puta er et åkle fra Sissel som blir mi historie, en brettholder (mon tro om elever idag vet hva det er) min datters turkise genserarm og en knappestolpe fra ei grov dameskjorte. Den fungerer som en genial lukning og var et kjempetips fra Sissel. Videre er det silketrykt kvadrater på endel ruter for å fjerne noe åklepreg. Jeg la vekt på fargebruk, kontrast og harmoni.
Kan elevene lage seg si pute?
MATERIALENE er billige og elevene kan ta med seg plagg hjemmefra eller fra loppis. Kanskje er det deres favorittplagg som kan være en del av puta? Fortrinnsvis bruke det vi har, noe som sparer produksjon og miljøet. Elevene får kunnskap om stoffkvaliteter, naturmaterialer, syntetisk, tykkelse, bruk og videre muligheter for bearbeidelse.
TEKNIKK. Hvordan skal en få sammen puta. Maskinsøm, broderi, lim, hekles, nagler her kan ulike teknikker læres og brukes med nødvendig verktøy.
FARGER. Her kan en putte inn mye fargelære som kontrastfarger, se hva som finnes før og diskutere nye sammensetninger. Selv ble jeg veldig inspirert av Sissels hauger av plaggene, der en kan sortere etter kvaliteter, farger, finne plaggfamilier.
FORM. Hvordan skal puta se ut til slutt? Her kommer den flotteste fasen med frihet til kreativitet og nytenkning. Formgivningen. Skal den være et sted eller er det størrelsen på åkleet som bestemmer (som hos meg)? Nå ligger mi pute i gangen og ønsker alle besøkende velkommen. For meg gir den en symbolverdi da besøkende ser at her bor noen som tenker nytt og har noe som ingen andre har. Unika. Dette er en verdi som elevene trenger. Mestring av å skape noe. Gleden ved sitt eget uttrykk som ingen andre har. Ingen halvfabrikat fra Panduro.
KOMPOSISJON. Hvordan sette sammen de ulike stoffene til en harmoni? flytte, prøve, diskutere.. linje, flate rom, volum, valør, tekstur.Kan vi brodere, trykke, sy, male tilføre vår pute noe?
ESTETISKE FUNKSJONER. balanse, rytme, harmoni, bevegelse,kontrast, proposjoner, her kan en valge fokus, ett eller flere..
HISTORIE. Jeg tok åkleet på vrangsiden for å fortelle vår genarasjon at bare for en generasjon siden skulle alle broderi være like fine på baksiden som på forsiden. Min mor kan fortelle at hun ikke lyktes i å få fin nok bakside og ble aldri glad i broderi. Skaperglede eller skapedreping? Kan vi vrenge noen plagg og gi de ei ny historie. Er dette en protest på en merkelig teori eller bare et merkelig påfunn når forsiden er pen? Jeg fikk ideen fra min danske venninne som sydde vesker med innvandrerdamer på den måten.
KUNST Åkleets uttrykk får en litt rufsete overflate og blir litt impresjonistisk i uttrykket. Her kan vi putte inn litt kunsthistorie. Hva er broderiets, og åkleets historie i vårt land. Hvilke mønstertradisjoner har vi? Er dette typisk norsk eller deler vi det med flere i verden?
GJENKJENNELIGHET. Hva forbinder vi med ulike stoff og uttrykk? Har bestemor åkleet på veggen i stua? Gir det gode eller dårlige minner, fornemmer vi vaffellukt eller streng oppdragelse?
HÅNDVERK. Her kan de reflekter over eget og andres håndverk på plaggene før redesign,- og etter deres pute er ferdig.
Som konklusjon vil jeg si at redesign (i alle materialer) omfatter alle hovedområder i Kunst og håndverkfaget og har en selvsagt viktig plass i faget. Her er det bare å: leke, tørre, lete, oppdage og dele. (Stein & Stein)
Herlig:)
lørdag 6. november 2010
"Kall meg en krakk...?"
søndag 24. oktober 2010
LEKSJON 1 ULL
LEKSJON 2 B PRØVELAPP
Leksjon 2 A. SMØRKNIV I TRE
tirsdag 12. oktober 2010
Bok til salgs
mandag 11. oktober 2010
FORM - FORM
torsdag 7. oktober 2010
HØSTENS LUEMOTE TIL INSPIRASJON
Høstens luemote.
Foto: Fotofikling: Elin Kristiansen
Trykk på bildet hvis du vil se det større.
LYKKE TIL FOLKENS !
søndag 6. juni 2010
PRAKTISK EKSAMEN
Her ligger mitt keramikkstabbur klart til montering på to gamle hvite fjøler. Fant en perfekt grønn list til å ha under. Dette harmonerte godt fargemessig med mitt barndoms hvite stabbur med lysegrønne vinduskledninger. Siden fjølene er deige råe ligger de nå i komfyren på varmluft for tørking. Etterpå skal det limes på og sendes til Volda. Spennede å jobbe med keramikk (ukjent) i kombinasjon med silketrykk(kjent). Keramikk-kurs anbefales for den som trenger det. Det er mange muligheter for elevarbeid. Finnes det keramikkovner rundt omkring på skolene deres? Vi er heldige og har to...aldri prøvd de, men nå frister det:)
mandag 24. mai 2010
Lav, middels og høy måloppnåelse
lørdag 15. mai 2010
EKSAMEN
mandag 19. april 2010
Stabbur igjen
mandag 12. april 2010
STABBUR
MIN ERFARING MED SKETCHUP.
Egen ferdighet er avgjørende for å lansere dette som felles undervisning. Jeg tåler likevel godt at elevene er flinkere enn meg og gjerne lærer meg tilbake. Selv det å legge bordkledning er en utfordring når det ikke finnes i arkivet. Men push/pull er gøy og man blir bedre dess flere timer man bruker framfor pc'n (og timer har det blitt...)
Utrolig morro med stabbur. Alle hadde sin historie og alle (også elevene) bor nær et stabbur.
Jo mer jeg strevde med programmet, jo flere løsninger på 3D bygging av hus kom jeg på i keramikk, tegning, kull, foto, søm, ull..... og tverrfaglig...mang en historie om stabburet kunne vært nedskrevet i norsken. Historien om da de to naboungene låste seg ufrivillig inne på stabburet og trodde de kom til å dø. De satte seg umiddelbart til å spise tørt mel fra melkista for å overleve.Gutten husker ennå den smaken...:) Hva med historien om stabbursmusa... Dette var jo huset for matlagring,- hvordan lagrer vi mat idag? I andre land? Finnes det stabbur andre steder? Hvordan ser de ut?
Har nå et helt ide'lager til bruk i skolen og nå også litt Sketchup.
HVORDAN BRUKE SKETCHUP I KUNST OG HÅNDVERK?
Jfr. Kunnskapsløftet
- etter 4. årstrinn: Elevene kan bygge hus og rom også ved hjelp av Sketchup.
- etter 7.trinn: Bygge hus og modeller også i Sketchup. Lage areidstegninger.
- etter 10.trinn: Vurdere funksjoner, innredninger av rom, stil og smak og visualisere løsninger også i Sketchup.
Jeg tenker Sketchup er et av mange verktøy som er hjelpemidler for å nå målene. Med flere verktøy i verktøykassen kan elevene velge sin form. Jeg tror dette gir bedre individuell tilpassing for den enkelte. Det er bra at Kunst og håndverkfaget er bredt i formen.
tirsdag 6. april 2010
lørdag 20. mars 2010
innleverinsutfordringer
Det er jo ikke bare EN ting med innlevering av hver oppgave for meg,-nå skal dere få et innblikk... man tegner en perspektivtegning på papir, det var A3 str, så må man kopiere ned , hvis man er den heldige eier av en slik kopimaskin, så skal den skannes,- men scanneren på skolen er ute av drift og vår eldgamle har ikke vært koblet opp etter flytting- den må graves frem og tørkes støv av- virker den tro, husets herre er skeptisk, eldstebror som ordna slikt er flytta og kommer innom en uke senere, han er dyktig og tålmodig og lærer mor ordentlig scanning med stor god oppløsning,- så scanner jeg tegningene i HØG oppløsning, noe som viser seg å ikke kunne lastes opp i bloggsammenheng, bror sier de må åpnes i Photofiltre og omdefineres til mindre format for så å puttes inn i bloggen. Så ting tar tid....MEN LÆRE, JA, DET GJØR JEG......:) det oppleves som en lang setning uten punktum.... og tro det eller ei,- nå er innleggene ute i verden! PUNKTUM. –eller burde man gjort noen endringer....
torsdag 18. mars 2010
Materialbibliotek så langt
Dette er jo materialkunnskap. Bak en prøve med ulike plasttopper er det for meg undringen som råder. Hva kan vi bruke dette til? Minner det oss om noe? Ka hvis vi skifter farge? Har også en "Lottospill" følelse. Kan en lage spill med to like for småtrinnene og leke det inn? En kollega på ung.skolen hadde et opplegg i naturfag med å lage fakta/svar lapper som hørte til hverandre. Han delte ut 2 lapper (et spørsmål+1 svar) til hver. Den første stilte sitt spørsmål så skulle den som trodde han hadde svaret lese det høyt, for deretter å lese sitt spørsmål,- så gikk hele runden.... Kan dette brukes i denne sammenhengen? At vi lager faktalappene for seg, laminert feks. Jeg er i tenkeboksen. Kom gjerne med innspill. Jeg synes det er en artig oppgave
onsdag 17. mars 2010
TREFUTURISKE BYGNINGSKROPPER
FROSKEPERSPEKTIV
FUGLEPERSPEKTIV
lørdag 27. februar 2010
Arkitektur i egen undervisning
HEIMEOPPGÅVE 5.
Innvendig høgde på garasjen: 2500 mm
Utvendig bredde på garasjen: 6000mm
Vinkelen på takkonstruksjonen: 22 grader
Breidda (utsparingsmål) på garasjeporten: 2510mm
Breidda (utsparingsmål) på vinduet: 1210mm
Høgda (utsparingsmål) på vinduet: 910mm
Avstanden frå golv til underkant av vinduet: 1100mm
Tjukkleik på garasjeveggene: 150mm
Høgda (utsparingsmål) på døra: 2010mm
Breidd (utsparingsmål) på døra: 910mm
Innvendig lengde i garasjen: 5700mm
Innvendig breidde i garasjen: 3700mm
Garasjen sitt totale grunnareal i m2: 24m2
NOEN EKSEMPLER PÅ MULIG BRUK AV ARKITEKTUR I EGEN UNDERVISNING
”Arkitektur. I arkitektur står kunnskap om det fysiske nærmiljøet sentralt. Dette innebærer kunnskap om hvordan bygningskulturen, inne- og uterom, kan påvirke vår hverdag. Tegning og bygging av modeller i målestokk inngår i hovedområdet og danner grunnlag for å forestille seg tredimensjonale rom ut fra tegninger og dataanimasjoner.” Jfr.Kunnskapsløftet.
Elevene kan bygge sitt eget hus i papp, tre, klosser, esker, plast... Deretter tegne krypinnet fra to sider. Finne ut hvor og hvorfor det skulle stått i bygda vår? Hvordan kan andre se at det er elevens krypinn og ikke et annet type hus? Sette det ut i naturen, (sandkassa) ta bilde av det. Skrive om det i norsken, måle det i matte. Leke med det i sandkassa.
Elevene kan tegne sitt eget hus eller en bygning i nærmiljøet sett rett ovenfra, rett forfra og rett fra siden. Lage enkle arbeidstegninger for modellbygging. Tegne det inn i landskap. Ut på tur for å se hvilke bygg vi har i nærmiljøet. Ta bilder av funnene, jobbe digitalt med fotoene etterpå i Photoflitre eller Paint. Skrive ut som kort, kalender eller legg det på Fronter som en digital utstilling. Lage gjettekonkurranse på ulike bygg på Smartboard. Hvem bor hvor? Kirka, brygga, rådhuset, barnehagen.
Elevene kan tegne arbeidstegninge, snitt og fasade før de bygger fuglebrett eller fuglehus med inspirasjon fra Nasjonale og internasjonale stilretninger. Som her inspirert fra antikken. Lage utstilling der de framfører særtrekk fra denne stilepoken
Eleven kan tegne sitt eget rom ved hjelp av topunktsperspektiv. Tegne interiør og lage collage med stoff, tapeter, veggfarge og annet. Sammenligne sitt rom med ungdommers rom i andre land og kulturer. (samf.) Beregne pris (matte) Besøke stedets arkitekt for å se hvordan han jobber. Bygge modell av drømmerommet. Bruke målestokk. Montere lys i lampene (naturfag) Finne ut hva vår kommune tenker om boliger for yngre. Hvilke regler finnes for husbygging? (teknisk etat)
onsdag 24. februar 2010
Snitt,- og fasadetegninger
Her kommer snittegninger og fasadetegning av min ombygde garasje. Jeg lurer på garasjens adresse, så jeg kan finne den til neste samling...:)